Angajarea persoanelor cu dizabilitati
Persoanele cu dizabilitati pot fi integrate in mediul de munca in functie de pregatirea si abilitatile lor profesionale, confirmate prin certificatul de incadrare in grad de dizabilitate. Legea nr. 448/2006, este principala lege in Romania care reglementeaza drepturile si protectia persoanelor cu handicap.
Definire
Potrivit art.2 alin. (1) din Legea 448/2006, persoanele cu handicap sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedica total sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata societatii, necesitand masuri de protectie in sprijinul integrarii si incluziunii sociale.
Dispozitii generale si principii
Protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap sunt fundamentate pe mai multe principii esentiale. Aceste principii reflecta angajamentul pentru respectarea demnitatii umane, egalitatea de tratament si incluziunea persoanelor cu dizabilitati.
Vom explica pe scurt principiile:
a) Respectarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale omului: persoanele cu handicap au dreptul la aceleasi drepturi si libertati fundamentale ca oricine altcineva.
b) Prevenirea si combaterea discriminarii: este esential sa se lupte impotriva discriminarii bazate pe dizabilitate si sa se promoveze oportunitatile egale.
c) Egalizarea sanselor: obiectivul este de a elimina barierele care pot impiedica persoanele cu dizabilitati sa participe pe deplin la viata sociala, economica si culturala.
d) Egalitatea de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca si ocuparea fortei de munca: persoanele cu dizabilitati ar trebui sa aiba aceleasi sanse de a obtine si pastra un loc de munca ca si ceilalti membri ai societatii.
e) Solidaritatea sociala: societatea trebuie sa fie solidara si sa ofere sprijin si asistenta persoanelor cu dizabilitati pentru a le permite sa traiasca pe deplin si sa participe activ in comunitate.
f) Responsabilizarea comunitatii: comunitatea are responsabilitatea de a asigura inclusivitatea si sprijinul necesar pentru persoanele cu dizabilitati.
g) Subsidiaritatea: deciziile ar trebuie luate la nivelul cel mai apropiat de persoana cu dizabilitati, pentru a asigura ca nevoile individuale sunt luate in considerare.
h) Adaptarea societatii la persoana cu handicap: societatea ar trebui sa fie adaptata pentru a permite participarea deplina a persoanelor cu dizabilitati.
i) Interesul persoanei cu handicap: interesele si dorintele individuale ale persoanelor cu dizabilitati trebuie sa fie luate in considerare in toate aspectele vietii lor.
j) Abordarea integrata: este importanta o abordare holistica si coordonata in furnizarea de servicii si sprijin pentru persoanele cu dizabilitati.
k) Parteneriatul: colaborarea intre diverse parti interesate, inclusiv persoanele cu dizabilitati si organizatiile lor, este esentiala pentru promovarea drepturilor si incluziunii.
l) Libertatea optiunii, a controlului sau/si a deciziei asupra propriei vieti: persoanele cu dizabilitati ar trebui sa aiba libertatea de a alege si de a controla propriile lor vieti si servicii de sprijin.
m) Abordarea centrata pe persoana in furnizarea de servicii: serviciile ar trebui sa fie adaptate nevoilor individuale ale persoanelor cu dizabilitati si sa le ofere control si autonomie.
n) Protectie impotriva neglijarii si abuzului: este esential sa se asigure ca persoanele cu dizabilitati sunt protejate impotriva oricarei forme de neglijare sau abuz.
o) Alegerea alternativei celei mai putin restrictive in determinarea sprijinului si asistentei necesare: este important sa se ofere sprijin si asistenta intr-un mod care sa respecte autonomia si demnitatea persoanei cu dizabilitati.
p) Integrarea si incluziunea sociala a persoanelor cu handicap: obiectivul este ca persoanele cu dizabilitati sa fie incluse in mod egal in toate aspectele vietii sociale si sa aiba aceleasi drepturi si obligatii ca si ceilalti membri ai societatii.
Drepturile persoanelor cu handicap
Art. 6 din Legea 448/2006 prevede ca, persoanele cu dizabilitati beneficiaza de urmatoarele drepturi:
a) ocrotirea sanatatii - prevenire, tratament si recuperare;
b) educatie si formare profesionala;
c) ocuparea si adaptarea locului de munca, orientare si reconversie profesionala;
d) asistenta sociala, respectiv servicii sociale si prestatii sociale;
e) locuinta, amenajarea mediului de viata personal ambiant, transport, acces la mediul fizic, informational si comunicational;
f) petrecerea timpului liber, acces la cultura, sport, turism;
g) asistenta juridica;
h) facilitati fiscale;
i) evaluare si reevaluare prin examinarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile de catre membrii comisiei de evaluare, la un interval de 2 ani.
Orientare, formare profesionala, ocupare si angajare in munca
Vom descrie cateva aspecte cheie ale procesului de evaluare si orientare profesionala pentru persoanele cu handicap in vederea integrarii sau reintegrarii lor in campul muncii.
-
Acces gratuit la evaluare si orientare profesionala: orice persoana cu handicap are dreptul sa primeasca evaluare si orientare profesionala gratuita, fara discriminare in functie de varsta sau de gradul de handicap. Acest lucru este esential pentru a identifica potentialul si interesele individuale ale persoanei si pentru a le oferi sprijinul adecvat in vederea integrarii in munca.
-
Participarea activa a persoanei cu handicap: persoana in cauza are dreptul sa fie implicata in procesul de evaluare si orientare profesionala, sa primeasca informatii relevante si sa ia decizii in conformitate cu dorintele si aptitudinile sale. Acest lucru promoveaza autonomia si respecta alegerea individuala.
-
Confidentialitatea datelor personale: datele si informatiile personale colectate in timpul procesului de evaluare si orientare profesionala trebuie sa fie tratate cu confidentialitate si pot fi utilizate numai in beneficiul persoanei cu handicap, cu acordul acesteia. Aceasta protejeaza intimitatea si respecta drepturile individuale.
-
Beneficii pentru dezvoltarea potentialului pentru munca: persoanele cu handicap pot beneficia de pregatire pentru munca, instruire, dezvoltare personala sau perfectionare a abilitatilor in cadrul atelierelor protejate. Aceste activitati sunt concepute pentru a le ajuta sa-si dezvolte competentele si sa se pregateasca pentru integrarea in campul muncii, contribuind astfel la cresterea potentialului lor de angajare si la imbunatatirea calitatii vietii lor.
Prin aceste masuri si politici, se urmareste sa se asigure faptul ca, persoanele cu handicap au acces la resurse si sprijin adecvat pentru a-si atinge potentialul in domeniul profesional si pentru a contribui la societate in mod activ si productiv
Conform art.78 – din Legea 448/2006 [privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap]
(1) Persoanele cu handicap pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap,
emis de comisiile de evaluare de la nivel judetean sau al sectoarelor municipiului Bucuresti.
Persoanelor cu handicap li se garanteaza egalitatea de sanse in prestarea activitatii si li se asigura accesibilitatea locului de munca si adaptarea sarcinilor in conformitate cu potentialul sau functional.
Obligatiile angajatorilor
Conform art.78 alin. (2) – din Legea 448/2006, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. Se fac exceptii pentru institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap, in conditiile mentionate mai sus, pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa plateasca, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse si/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.
A.Forme de angajare pentru persoane cu handicap:
a) Pe piata libera a muncii: aceasta implica angajarea directa a unei persoane cu handicap de catre un angajator intr-un loc de munca obisnuit, intr-o companie sau organizatie.
b) La domiciliu: persoanele cu handicap pot lucra de la domiciliu, desfasurand diverse activitati care pot fi realizate intr-un mediu special de lucru.
B.Forme protejate de angajare in munca:
a) Loc de munca protejat: un loc de munca protejat este un mediu de lucru special conceput pentru a oferi sprijin si facilitati persoanelor cu handicap care necesita un grad mai mare de asistenta sau adaptare pentru a lucra.
b) Unitate protejata autorizata: acestea sunt unitati speciale care furnizeaza servicii de productie sau alte activitati economico-sociale, oferind locuri de munca persoanelor cu handicap intr-un mediu protejat si adaptat nevoilor lor.
Articolul 79 din Legea 448/2006:
(1)Angajarea persoanei cu handicap in munca se realizeaza in urmatoarele forme:
a) pe piata libera a muncii;
b) la domiciliu;
c) in forme protejate
(2) Formele protejate de angajare in munca sunt:
a) loc de munca protejat;
b) unitate protejata autorizata.
Drepturile persoanelor cu handicap in cautarea locului de munca
Persoanele cu handicap aflate in cautarea unui loc de munca sau incadrate in munca beneficiaza de urmatoarele drepturi:
- cursuri de formare profesionala;
- adaptarea rezonabila la locul de munca;
- consiliere in perioada prealabila angajarii si pe parcursul angajarii, precum si in perioada de proba, din partea unui consilier specializat in medierea muncii;
- un preaviz platit, de minimum 30 de zile lucratoare, acordat la desfacerea contractului individual de munca din initiativa angajatorului pentru motive neimputate acestuia;
- posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore/zi, in conditiile legii, in cazul in care beneficiaza de recomandarea comisiei de evaluare in acest sens.
Drepturi de care beneficiaza angajatorii persoanelor cu handicap
a) Deducerea cheltuielilor pentru adaptarea locurilor de munca protejate si achizitionarea de utilaje si echipamente: angajatorii pot deduce, la calculul profitului impozabil, sumele cheltuite pentru adaptarea locurilor de munca destinate persoanelor cu handicap, precum si pentru achizitionarea utilajelor si echipamentelor necesare in procesul de productie desfasurat de aceste persoane. Aceasta deducere are scopul de a incuraja angajarea persoanelor cu handicap si de a acoperi cheltuielile suplimentare asociate adaptarii locurilor de munca si furnizarii de echipamente speciale.
b) Deducerea cheltuielilor de transport: angajatorii pot deduce, la calculul profitului impozabil, cheltuielile cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de munca, precum si cheltuielile cu transportul materiilor prime si al produselor finite de la si catre domiciliul persoanelor cu handicap angajate pentru munca la domiciliu. Aceasta masura are scopul de a reduce povara financiara asociata transportului acestor persoane si a materialelor necesare pentru munca la domiciliu.
c) Decontarea cheltuielilor de pregatire si formare profesionala: angajatorii pot primi decontarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a cheltuielilor specifice legate de pregatirea, formarea si orientarea profesionala a persoanelor cu handicap, precum si a cheltuielilor de incadrare in munca a acestora. Aceasta masura are scopul de a sprijini angajatorii in furnizarea de pregatire si formare adecvata pentru persoanele cu handicap, pentru a le facilita integrarea pe piata muncii.
d) Subventie de la stat conform Legii nr. 76/2002: Angajatorii pot beneficia de subventii de la stat, conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, pentru angajarea persoanelor cu handicap. Aceasta subventie are scopul de a compensa partial costurile asociate angajarii acestor persoane si de a stimula integrarea lor in munca.
Aceste drepturi si facilitati sunt importante pentru a incuraja angajatorii sa ofere oportunitati egale de angajare si pentru a sprijini integrarea persoanelor cu handicap in campul muncii, contribuind astfel la cresterea incluziunii si asezarii lor in societate.
Verificarea aptitudinilor profesionale si perioada de proba pentru angajatii cu handicap
Conform Art. 31 din Codul Muncii, verificarea aptitudinilor profesionale a persoanelor cu handicap la momentul angajarii se realizeaza exclusiv prin intermediul perioadei de proba, limitata la maxim 30 de zile calendaristice.
Concediul de odihna pentru angajatii cu handicap
Potrivit art. 147 alin. (1) - Codul muncii, salariatii cu handicap beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
Articolul 147 alin. (1) - Codul muncii
Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu
de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.